Helwegen & Peters

Manuele therapie

U bevindt zich hier: home > onze behandelmethoden > manuele therapie

Bij slecht bewegen van een gewricht

Manuele therapie is bedoeld voor klachten van het gehele bewegingsapparaat maar is bij uitstek gespecialiseerd in de wervelkolom. Klachten in de wervelkolom of ledematen kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed bewegen, dit noemen we ook wel blokkades.

Hoe werkt het?

De manueeltherapeut heeft de mogelijkheid blokkades van het gewricht te verhelpen door het toepassen van specifieke bewegingen. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken, zogenoemde manipulaties. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk maar daarentegen prettig, omdat meestal de beweeglijkheid direct verbeterd!

Hoe gaat de 1ste behandeling?

Bij uw eerste afspraak vormt onze manueeltherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst vragen te stellen en vervolgens lichamelijk onderzoek uit te voeren.. Vervolgens stelt onze manueeltherapeut samen met u een behandelplan op.

Wanneer manuele therapie?

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele voorbeelden:

  • hoofd– en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Vergoeding

Manueeltherapie valt onder de basis ofwel aanvullende verzekering voor de reguliere fysiotherapiebehandeling.

Bekijk hier het overzicht voor vergoedingen vanuit uw zorgverzekering

Ga terug naar 'Onze behandelmethoden'

Meer info

Bekijk onze video

Video Helwegen & Peters

Onze klantenbeoordeling

× Home Nieuws Over ons Wat is uw klacht Onze behandelmethoden Medisch trainingscentrum Samenwerking Preventie Ons team Afspraak maken Contact